Doprava ZADARMO nad 60 EUR pri platbe VOPRED.

Ako si vybrať zdravotnícke oblečenie?

Pracovné oblečenie nie je len o montérkach, pracovných rukaviciach či reflexných odevoch, je to aj o funkčnom zdravotníckom oblečení. To v sebe skrýva niekoľko špecifík. Ukážeme vám ako si správne vybrať kvalitné zdravotnícke oblečenie, aby ste sa cítili pohodlne a boli ste aj dostatočne chránení.

ako-si-vybrat-zdravotnicke-oblecenie

Medzi zdravotnícke oblečenie patria najmä nohavice, plášte, blúzky, košele, vesty či mikiny.  Okrem toho, že by malo byť toto oblečenie funkčné, vyžaduje sa aby materiál z ktorého je oblečenie vyrobené bol nekrčivý, vysoko odolný, farebne stály a pohodlný na celodenné nosenie.  

Večné škvrny 

Zdravotnícke oblečenie je charakteristické tým, že sa často zašpiní. Na rozdiel od ostatného pracovného odevu nejde o prach či stavebné materiály, ale najmä o biologický materiál. Najčastejšie je to krv. Na vyčistenie takto znečisteného oblečenia nestačí použiť štandardné pracie prostriedky. Kvôli odstráneniu infekčnosti sa používajú špeciálne a neraz aj agresívnejšie pracie prostriedky v kombinácii s vysokou teplotou prania. Kvalitné zdravotnícke oblečenie tak musí zvládnuť túto záťaž a nemalo by prísť aj o farbu po niekoľkých praniach.

Pozor na strih!

Druhou základnou požiadavkou na kvalitné zdravotnícke oblečenie je jeho strih. Zdravotnícka blúzka, vesta či tričko musia byť natoľko pohodlné, že umožňujú lekárovi či sestričke pohyb bez obmedzení. Neraz sa totiž potrebujú zohnúť či zdvihnúť ťažšiu váhu. Strih oblečenia sa tak stáva rovnako dôležitou otázkou. Z našich skúsenosti vieme, že oblečenie šité na telo nie je dobrou alternatívou. Dobrým riešením sú odevy voľnejších strihov a veľkých výstrihov. Je to dané nielen tým, aby pracovníci neboli obmedzovaní v pohybe, ale zaváži aj to, že ide o zamestnanie, pri ktorom sa zamestnanci často prezliekajú.Voľný strih oblečenia im prezliekanie uľahčuje.

Nezabudnite na vrecká

Okrem voľného strihu by sme chceli zdôrazniť aj to, že zdravotnícke oblečenie by malo byť praktické. Vyberajte si preto také, kde na blúzkach, košeliach či tričkách sú vrecká na hrudi či v oblasti pásu. Doktori a sestričky si totiž neraz potrebujú odložiť mobilný telefón, fonendoskop, pero či notes do náprsného vrecka. Rovnako sú dôležité aj vrecká na pracovných nohaviciach v ktorom majú odložené kľúče od ambulancie či vyšetrovne.

Nežehliť a nekrčiť

Každý dobrý lekár by mal vyzerať ako zo škatuľky. Okrem toho, že by jeho oblečenie malo byť za každých okolností čisté, malo by byť aj nepokrčené. Na to slúžia moderné a pohodlné nekrčivé materiály, ktoré poskytujú komfort pri celodennom nosení a súčasne je oblečenie rovné. Moderné materiály použité na výrobu zdravotníckeho oblečenie sú výborné v tom, že ich netreba ani žehliť. Ušetríte tak náklady ako aj drahocenný čas.

Pre milovníkov bavlny

Všetky spomínané požiadavky na zdravotnícke oblečenie majú niečo spoločné. Je ňou kvalitný materiál. Je to totiž alfa a omega celého tajomstva dobrého a kvalitného zdravotníckeho oblečenia. Na výber máte dve hlavné a notoricky známe kategórie. Na jednej strane  sú to bavlnené materiály a na strane druhej je to polyester. Ak sa skôr prikláňate k tým bavlneným odevom, v našej ponuke nájdete výrobky zo 100 % bavlny. Zaujať by vás mohla aj bavlna Satin. Tá je skvelá v tom, že ju nepotrebujete žehliť. Prírodná vlákna garantujú vysokú odolnosť voči škvrnám a dlhú životnosť odevu. Aj po viacerým pracích cykloch odev udržuje svoj pôvodný tvar. Nemusíte sa tak báť, že by sa oblečenie zrazilo. Satin bavlna je súčasne veľmi príjemná na dotyk a je určená na celodenné nosenie. Nájsť môžete aj výrobky zo strečovej bavlny. Samotný názov naznačuje, že oblečenie je maximálne pohodlné, ľahké a súčasne že ide o nekrčivý materiál, ktorý dokonale padne každému, kto ho má na sebe.

Praktický polyester

Druhou kategóriou materiálov je polyester. Napriek tomu, že niektorí ho nemajú radi, musíme konštatovať, že na kvalitný polyester nedáme dopustiť. Jeho najväčšími prednosťami je jednoduché žehlenie, ľahká starostlivosť o odevy ako aj dlhoročná odolnosť. Polyesterové odevy sú vhodné pre zamestnancov, ktorí pracujú s farebnými alebo tekutými látkami. V ponuke máme oblečenie s tromi druhmi polyesteru. Okrem toho tradičného je to Boheme a Super Dry. Typ Boheme sa vyznačuje tým, že ide o strečový materiál, ktorý dýcha. Poskytuje tak optimálnu prievzdušnosť aby sa pracovník cítil príjemne a komfortne. Super Dry je skvelý pri odvádzaní vlhkosti. Tá zostáva na povrchu materiálu. Telo pracovníka je tak suché a za každých okolností poskytuje optimálnu telesnú teplotu. Okrem toho pre látku Super Dry je charakteristické aj to, že je odolná voči škvrnám.